Zanimljivosti

Tradicija ispijanja kave u svijetu

Tradicija ispijanja kave u svijetu

 

Uloga kave u ljudskom životu je vrlo različita. Nekima je kava način da se razbude, drugi je piju samo jer misle da je jako ukusna. Dakle, kava je na neki način vrlo funkcionalna. Ali tradicija ispijanja kave ima i društveni aspekt. Uostalom, to je srce mnogih društvenih okupljanja diljem svijeta.

Svaka zemlja ima svoju tradiciju kave. Dok je u jednoj zemlji sasvim normalno po cijele dane uživati ​​u ispijanju Americanosa, dokle se u drugim zemljama to ne radi. Isto vrijedi i za espresso: u nekim zemljama piju nekoliko šalica espressa svaki dan, u drugim zemljama uopće ne piju espresso. U kojoj se zemlji primjenjuje koja tradicija ispijanja kave?

 

Italija

Kad kažeš kava, kažeš Italija. Ovdje se kava obično konzumira kao espresso – što se u Italiji naziva un caffè (ne espresso). Americano se često prodaje samo turistima. U Italiji obično pijete kavu dok stojite u caffe baru. Brza čašica espressa daje vam energiju koja vam je potrebna za pravi početak dana.

Talijani piju cappuccino samo ujutro, u ostala doba dana ovo nije dopušteno. Taj je tabu rezultat njihove opsjednutosti probavom. U Italiji vjeruju da je pijenje cappuccina u popodnevnim satima preteško za probavni sustav. Dakle: naručite li cappuccino u Italiji nakon 11 sati, riskirate da odmah budete označeni kao turist.

 

Meksiko

Meksiko je jedna od najvećih zemalja proizvođača kave na svijetu. Proizvodi 60% sve kave u svijetu. Stoga biste rekli da je tradicija ispijanja kave u Meksiku raširena i uspostavljena prije nekoliko stoljeća. Međutim, to nije slučaj, budući da Meksiko do nedavno nije prihvatio svoju kulturu kave. Mnogi restorani poslužuju instant Nescafé kavu. To je zato što je u Meksiku najčešće konzumiran topli napitak čaj, a vruća čokolada je popularnija od kave.

U urbanim središtima kao što je Mexico City, sada postoje mnogi barovi koji poslužuju prvoklasnu kavu, uzgojenu na višim nadmorskim visinama. Ova nježna kava ima blagu kiselost i poznata je po svom iznimnom složenom i aromatičnom okusu.

Café de olla je tradicionalna meksička kava. Meksikanci svoju kavu poslužuju u glinenoj posudi (an olla). Tamno prženu kavu filtriraju vrlo finim sitom. Poslužuje se s piloncillom, smeđim šećerom s okusom dimljene karamele. Uobičajeno je uživati ​​u kavi sa štapićem cimeta za dodatni okus.

 

Arabija

Navika ispijanja kave od prženih zrna kave potječe iz Arabije. Najraniji pisani zapis o kavi potječe od arapskih učenjaka. Napisali su da je kava bila korisna u održavanju budnosti dok su morali raditi satima i satima.

Arabija stoga ima bogatu povijest kave. Kava je stoljećima bila važan aspekt gostoprimstva u arapskim društvima. To je ceremonijalni čin velikodušnosti. Stoga postoje stroge smjernice za pripremu kave za goste.

Priprema kave počinje odabirom zrna koje se lagano prže u plitkoj tavi na slaboj vatri. Zatim zrna istucaju u bakrenom mortu. Kava tada završi u velikom bakrenom loncu za kavu. U lonac dodaju vodu i stave na vatru. Kad se kava skuha, prelije se iz većeg lonca u manji lonac za kavu kako bi se ponovno uživala u manjim šalicama. Važno je da najstariji gosti dobiju prvi pehar.

 

Austrija

Kad kažete Austrija i kava, kažete Wiener Melange. Ova bečka kava kombinira tamno prženu kavu na koju se dolijeva pjenjeno mlijeko. Ako budete imali sreće, u kavu će dodati još jednu dobru kuglicu šlaga.

Austrija je najpoznatija po Kaffeehäuser (kavane). Ljudi u Austriji ne samo da kupuju kavu, već je često konzumiraju u Kaffeehäuseru gdje provode sate čitajući novine, na primjer, i raspravljajući o novim idejama s drugima. To je prava društvena stvar.

 

Etiopija

Tradicija ispijanja kave u Etiopiji važan je dio društvenog i kulturnog života zemlje. Poziv na šalicu kave stoga se smatra znakom prijateljstva ili poštovanja i izraz je etiopskog gostoprimstva. Ova posebna ceremonija često traje nekoliko sati.

Obično mlada žena vodi ceremoniju, odjevena u tradicionalnu etiopsku nošnju, bijelu haljinu s obojenim tkanim rubovima. Na krevet od duge trave postavlja jebeni, tradicionalnu etiopsku posudu za kavu napravljenu od gline. Zatim peče zrna kave u ravnoj tavi iznad male pećnice na drveni ugljen. Miris kave miješa se s mirisom tamjana koji se uvijek pali tijekom ceremonije.

Kad zrna kave pocrne i zasjaju, melju se tučkom u mužaru. Voditelj obreda polako miješa mljevenu kavu u jebeni (lonac za kavu), koji je pri dnu okrugao i pokriven poklopcem od slame. Kava se nekoliko puta procijedi kroz fino sito, jer je mljevena kava sve samo ne ravnomjerno mljevena.

Zatim pošalju najmlađe dijete da najavi kada će se kava poslužiti. Najmlađe dijete tada je spremno dati prvu šalicu kave najstarijoj osobi u sobi. U Etiopiji piju kavu s puno šećera. Uz kavu se gotovo uvijek poslužuju kokice.

 

Izvor:

https://solis.com/int_en/blog/coffee-traditions-all-over-the-world/