Savjeti

Teppanyaki: Pečenje na željeznoj inox ploči

Teppanyaki

Teppan doslovno znači “željezna ploča”, a yaki “na žaru”. Jela se pripremaju izravno za stolom na ovoj čeličnoj ploči prema japanskoj kuhinji. Vjeruje se da je ova tehnika kuhanja nastala na moru, a otkrili su je španjolski gusari na putu za Japan. Na brodu nisu imali lonce pa su jednostavno zagrijali željeznu ploču i na njoj pržili uglavnom ribu. U Španjolskoj se ova tehnika također naziva plancha.

Svatko tko voli japansku kuhinju sigurno je već zaronio u umijeće pečenja hrane na teppanyaki roštilju. Teppanyaki roštilj se koristi za nježno kuhanje hrane s malo masti i kalorija. Teppanyaki roštilj je zbog svog dizajna posebno prikladan za brzo pečenu hranu. Teppanyaki roštilj se obično koristi za pripremu mesa, ribe i povrća. Način pripreme smatra se posebno nemasnim, nježnim i brzim. Potonje je posebno korisno ako želite pripremiti obrok bogat vitaminima i nutrijentima.

 

Što odlikuje dobar teppanyaki roštilj?

Najvažniji kriterij za dobar teppanyaki roštilj je dobro obložena površina roštilja. Najbolji izbor za to je teflon ili nehrđajući čelik, potonji je otporniji na ogrebotine. Teflon omogućuje brže vrijeme zagrijavanja, dok nehrđajući čelik ima dulji kapacitet zadržavanja topline. Dovoljno prostora za pripremu jela također je važan aspekt. Različite postavke temperature i kontrole također su korisne kada je hrana s roštilja spremna, ali se još ne smije ohladiti. Naposljetku, pri donošenju odluke o kupnji treba uzeti u obzir i lakoću čišćenja.

Pribor

U principu, roštilj se može raditi sa standardnim kuhinjskim priborom. No, radi klasičnosti i autentičnosti preporučaju se posebni dodaci. Lopatica, štitnik od prskanja i zvono trebaju biti otporni na toplinu i po mogućnosti izrađeni od nehrđajućeg čelika. Za okretanje ili dijeljenje hrane potrebna vam je lopatica. Zvono možete koristiti za kuhanje hrane na pari u vlastitom soku. Osim toga, zvono osigurava ravnomjernu raspodjelu topline.

Recept za teppanyaki

Sastojci (2 osobe):

  • 200 g gljiva (npr. shiitake, bukovače, začinske gljive, enoki gljive).
  • 200 g povrća (sezonskog, npr. bundeva ili grašak)
  • 400 g govedine (ekvivalentno 2 entrecotea)
  • 2 žlice ulja (npr. uljane repice)

Sastojci umaka (za cca. 400 ml):

  • 100 ml crnog vina
  • 100 ml sojinog umaka
  • 2 žlice meda
  • 75 g šećera
  • 1 žlica miso paste
  • 50 g jabuka
  • 50 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 25 g đumbira (svježeg)
  • 3 žlice čili ulja (ili sezamovo ulje s čilijem)
  • 3 žlice sjemenki sezama

2 porcije riže, kuhane (u kuhalu za rižu ili u loncu):

  • 200 g riže
  • 200 ml vode (svježe, hladne vode iz slavine)
  • 1 prstohvat soli

Priprema:

  1. Jabuke, luk, češnjak i đumbir ogulite, narežite na sitne komadiće i ostavite sa strane.
  2. Zakuhajte crno vino u malom loncu na srednjoj vatri.
  3. Kad vino zavrije, smanjite vatru i dodajte sojin umak, med, šećer i miso pastu. Sve ovo izmiješajte dok ne postane glatko.
  4. Dodajte jabuke, luk, češnjak i đumbir.
  5. Dodajte sjemenke sezama i čili ulje i lagano promiješajte.
  6. Kad su jabuke omekšale, maknite posudu s vatre i umak izmiksajte štapnim mikserom.

Pečenje (oko 30 minuta):

  1. Povrće operite i narežite na tanke trakice
  2. Uključite teppanyaki grill i dodajte malo ulja na jednu polovicu ploče roštilja.
  3. Povrće i gljive stavite na nauljeni roštilj i pecite oko 3-4 minute, zatim okrenite.
  4. Stavite meso na nenauljeni dio lima za pečenje i pržite dok ne postane hrskavo smeđe (oko 4-5 minuta).
  5. Povrće, meso i rižu podijelite na 2 tanjura i dodajte teppanyaki umak po ukusu.

Uživajte u obroku!

Izvor:

https://www.benelux.solis.com/blogs/keuken/teppanyaki-grillen-op-een-ijzeren-plaat