Savjeti

Napravite vlastiti sladoled za vruće ljetne dane

Solis Gelateria Pro Touch aparat za sladoled

Ljeto je u punom jeku i već smo imali nekoliko vrućih ljetnih dana. Što može biti bolje u takvim danima nego rashladiti se domaćim sladoledom? Koje su prednosti izrade vlastitog sladoleda? Želite li sladoled ili sorbet?

Naravno, sladoled iz supermarketa također je vrlo ukusan, no domaći je ipak posebniji. Vi imate kontrolu nad sastojcima i možete birati hoćete li napraviti sladoled s komadićima voća, čokolade ili kolačića ili bez njih. Ukratko: napraviti vlastiti sladoled znači sami odrediti okuse.

Izrada vlastitog sladoleda jednostavna je i štoviše zdravija od prethodno pakiranog sladoleda. Nadalje, ne sadrži konzervanse niti bojila koja se nalaze u pakiranom sladoledu. Međutim, morate uzeti vremena. Sada ostaje samo jedno pitanje: hoćete li izabrati sladoled ili sorbet?

 

Sladoled vs. sorbet

Ime govori sve: vrhnja ima u sladoledu, ali nikad u sorbetu. Sladoled je često punog, mekog i kremastog okusa. Okus sorbeta je upravo suprotan, naime svjež i voćni. Stoga ne čudi da su ove dvije vrste sladoleda daleko jedna od druge po osnovnim sastojcima.

Osnova sladoleda je jednostavna i sastoji se od 4 sastojka: mlijeko, vrhnje, šećer i žumanjak. Žumanjak je važan element jer povezuje sve sastojke. Sorbet sladoled se pravi od vode i voća. Bez mlijeka i vrhnja pojačava se voćna aroma. Zato sladoled od sorbeta ima tako svjež, ljetni okus.

Sorbet sladoled je također vrlo jednostavan za napraviti i zahtijeva manje sastojaka od običnog sladoleda. Vrijeme pripreme za sorbet sladoled također je kraće. Jedini sastojci koji su vam potrebni za sorbet su voda, šećer i voće.

Volite li meku teksturu sladoleda ili više volite svježi sorbet? To ovisi o vama! U svakom slučaju, za vas smo prikupili dva ukusna recepta. Naravno, ovaj ukusni sladoled možete napraviti sa Solis Gelateria Pro Touch aparatom za sladoled. Ovaj potpuno automatski aparat za sladoled pravi ne samo sladoled, već i sorbet, gelato, jogurt i smrznuti jogurt.

 

Sorbet od kruške i vanilije

Dobije se cca. 1 litra

Sastojci:

  • ¾ šalice (170 g) šećera
  • ¾ šalice (180 ml) vode
  • 1 štapić vanilije, uzdužno narezan s ostruganom srži
  • 900 g mekih krušaka
  • ¼ šalice (60 ml) svježe iscijeđenog soka od limuna
  • Žumanjak malog jajeta, gotovo čvrsto istučen

Priprema:

  1. U loncu srednje veličine pomiješajte vodu, šećer i štapić vanilije kao i ekstrakt od vanilije. Zagrijte na laganoj temperaturi i miješajte dok se šećer ne otopi. Pojačajte vatru i ostavite da lagano kuha 2 minute.
  2. Maknite lonac s vatre i ostavite da se ohladi.
  3. Kruške ogulite i izvadite im jezgru. Pire od krušaka. Pire od krušaka protisnite kroz sito. Potrebna vam je 1 ½ šalica soka od kruške.
  4. Štapić vanilije izvadite iz vode. Pomiješajte šećerni sirup, sok od kruške, sok od limuna i tučeni bjelanjak u posudi za led.
  5. Odredite vrijeme između 30 i 40 minuta na vašem Solis aparatu za sladoled i krenite s pripremom sladoleda.

 

Sladoled od marakuje

Dobije se cca. 1 litra

Sastojci:

  • 2 šalice (480 ml) mlijeka
  • ½ šalice (120 ml) tekućeg vrhnja
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 5 žumanjaka
  • ½ šalice (115 g) šećera
  • 2 – 3 voćke marakuje

Priprema:

  1. Pomiješajte vrhnje, mlijeko i ekstrakt vanilije u loncu srednje veličine. Zagrijte dok smjesa ne počne ključati.
  2. Za to vrijeme u zdjeli pjenasto miksajte žumanjke i šećer dok se ne stvori gusta, lagano obojena krema.
  3. Polako umiješajte vruću smjesu mlijeka/vrhnja u kremu.
  4. Očistite lonac i ulijte smjesu natrag u lonac, zagrijavajući je na niskoj temperaturi. Smjesu neprestano miješajte drvenom kuhačom dok ne postane gusta i napravite test kuhačom*. Ako je test uspješan, lonac skinite s vatre
  5. Ulijte smjesu u posudu otpornu na toplinu, poklopite i ostavite da se smjesa ohladi na cca. 25°C.
  6. Ulijte kremu u posudu za led u Solis Gelateria Pro Touch aparatu za sladoled, dodajte pulpu marakuje, postavite vrijeme između 40 i 50 minuta i počnite s izradom sladoleda.

*Test kuhačom radi na sljedeći način: Da biste provjerili je li sladoled prave konzistencije, umočite u njega drvenu kuhaču. Kada izvadite drvenu kuhaču iz sladoleda i prijeđete prstom po poleđini kuhače, trebao bi ostati vidljiv trag. U ovom slučaju masa je dovoljno gusta.

Izvor:

https://solis.com/int_en/blog/making-your-own-ice-cream-for-warm-summer-evenings/

Related Posts