Vakuumiranje
Ako ste se pitali hoće li vam uređaj za vakuumiranje biti od koristi u vašem životu, evo nekoliko prednosti posjedovanja vakuumskog aparata za zatvaranje hrane:
Vakuumirajte obiteljske porcije obroka ili pojedinačne porcije grickalica ili povrća i zamrznite ih. Kad dođe vrijeme za jelo, odredite porcije koje su vam potrebne i gotovi ste. Ovo je posebno korisno kod kuhanja sous videa – ubacite potrebne porcije u vaš sous vide lonac i kuhajte dok ne budu gotovi. Večera je poslužena.
Kupnja mesa u rinfuzi, podjela na porcije veličine obroka i vakuumiranje omogućuje vam da imate svježe meso pri ruci do 6 mjeseci. To dovodi do nevjerojatnih ušteda u odnosu na kupnju mesa s pulta prije svakog obroka.
Vakuumski aparati čuvaju hranu sprječavajući rast plijesni ili bakterija. Vakuumiranje uskraćuje vašoj hrani kisik. Plijesan i bakterije ne mogu rasti bez kisika.
Vakuumiranje štiti hranu od dehidracije i ozeblina u zamrzivaču. Ozebline nastaju kada voda uđe u hranu. Vakuumska vrećica čuva vašu hranu od kontakta sa zrakom, tako da vlaga ne može ispariti, što je čini izvrsnom barijerom od vanjskih elemenata.
Rok trajanja vaše hrane uvelike se produljuje kada je vakuumirate. Vakuum hranu čuva 3 do 5 puta dulje od hrane pohranjene u plastičnim posudama ili vrećicama. Točno vrijeme koje će hrana trajati u vakuumu ovisi o tome spremate li ju u hladnjak, zamrzivač ili smočnicu.
Smrznuta hrana koja je vakuumirana traje u prosjeku 2-3 godine, dok će pohranjena na druge načine trajati 6-12 mjeseci. Većina vakuumski zatvorenih namirnica izdržat će u hladnjaku 1-2 tjedna, što je puno dulje nego što hrana obično izdrži 1-3 dana kada se konvencionalno pohranjuje u hladnjak.
Vakuumiranje omogućuje učinkovito, organizirano pakiranje. Vakuumski zatvorena hrana zauzima manje mjesta u vašem hladnjaku ili zamrzivaču i omogućuje vam da lako vidite hranu koju pohranjujete.