Kuhala na paru i Multicookeri
Jedan od najčešćih načina kuhanja povrća je kuhanje na pari, ali ova tehnika kuhanja na vlažnoj toplini može se koristiti i za druge vrste hrane, poput ribe i riže. Kuhanje na pari je u osnovi metoda kuhanja koja koristi vruću paru kako bi prenijela toplinu na hranu, a da je ne ometa u kipućoj tekućini, ostavljajući nam nježnu i vlažnu teksturu – kada se radi ispravno.
Kuhala na paru i Multicookeri zapravo kuhaju na višoj temperaturi u usporedbi s poširanjem i dinstanjem. Kada se voda dovoljno zagrije, prestaje biti voda i pretvara se u paru. Kuhanje na pari ima prednost jer nema miješanja, pa je nježnije za osjetljive predmete poput morskih plodova. A budući da ne zahtijeva potapanje hrane, izbjegava se gubitak hranjivih tvari ispiranjem. Također se relativno brzo kuha.
Zanimljivo je da je maksimalna temperatura pare također 100°C, baš kao i vode. Ali za razliku od vode, para se može natjerati da prekorači ovu prirodnu temperaturnu granicu tlačenjem. Što je pritisak veći, para postaje toplija. Naša kuhala na paru i multicookeri od nehrđajućeg čelika se sastoje od kuhala za jaja, kuhala za rižu, kuhala za rižu i krumpir i Slowcookera.
Ako sanjate o povratku kući na topli obrok nakon dugog dana na poslu, Slowcooker bi mogao biti rješenje! Sve pripreme rade se unaprijed. Iako je radost sporog kuhala njegova jednostavna upotreba, potražite recepte koji zahtijevaju malo prethodne pripreme. Naći ćete da većina Slowcookera dolazi s receptima za juhe i variva u koje možete jednostavno ubaciti sve sastojke i uključiti.
Međutim, obično sve možete pripremiti večer prije, ostavite sastojke u loncu za sporo kuhanje u hladnjaku preko noći. Zatim ga sljedećeg jutra ostavite da se ugrije na sobnu temperaturu prije nego što ga uključite. Međutim, provjerite upute proizvođača jer neki modeli zahtijevaju zagrijavanje sastojaka prije nego što ih stavite u Slowcooker.